Universitetsstudier...

Jorå, vi läser ju trots allt på universitet.


image39
OBS! Bilden är inget montage!

image40
OBS! Bilden är inget montage!



Lite avkoppling efter en dag av hårt studerande - vi är nöjda!

image41


image42

"Vardagsliv" på Cayman [kay-mann]

Så, första dagen på kvinnojouren avklarat! Ja, dagen och dagen - vi hade var sitt 1,5 timmar långt möte/rundvisning med vår handledare - efter denna hårda dag var vi fria att göra vad vi ville. Oj oj oj vi får akta så att vi inte blir utbrända... :) Men ta det lugnt nu alla ni där hemma som sliter på era praktikplatser - vi kommer oxå att få slava snart, eventuellt. Så, så här spenderade vi dagen:

image26image38
Häng och kräng vid playan...


image37
Spanande över en av många begravningsplatser vid stranden. (Enligt en äkta "caymanian"
placerades kyrkogårdarna vid stränderna eftersom dessa områden ansågs "opopulära"...)


image30image31
Inhandlandes av extremdyra USA-importerade matvaror...med efterföljande inställning...

Så, det föregående inlägget var av ganska skrytsam art. Vi tänkte nu att alla ni där hemma i kalla Sverige skulle få må lite bättre. Därför tänkte vi köra ett litet "inredningsspecial". Vi anar att vi nog kommer att få många frågor från våra läsare om var man kan få tag på dessa härliga möbler - men tyvärr - dessa är "caribe-style" och kan troligen, och förhoppningsvis, endast inhandlas på cayman. Ja, det e klart - allt utom toaletsssitsen som tydligen även kan inhandlas i staterna - Kajsas bror Kalle vet mer om detta... he he...


image33
Vårt headquarter...


image34
...vardagsrummet...


image35
...och toalettstolen.

Hem ljuva hem!




Nu har vi äntligen vårat eget bo! Det ligger i samhället West Bay som är helt otroligt mysigt. Väldigt karibiskt område med färgglada små hus och massor av grönska och blomster. Först hade vi tänkt oss att bo en helt annan sida av ön, men vi är väldigt glada över att ha hamnat här. På bilden nedan ser man våran gata.



image25


Vilken lättnad det är att äntligen ha hittat ett hem! Detta var det fjärde stället vi tittade på och det var lätt det som kändes mysigast. En fördel med att ha sett några stället är att vi fått en hel del gratis sight seeing. Eftersom vi inte har bil och inte kunnat hantera busssystemet förrens idag, har alla potientiella hyresvärdar varit vänliga nog att hämta oss och dessutom visat runt en hel del. Vi har även knallat runt en hel del för att upptäcka ön, vilket har resulterat i mer eller mindre lyckade solbrännor/skador.




image19
Ja en bränna är lite mer lyckad än den andra...





image21


Det är här vi bor nuförtiden. Övervåningen är våran. Eller nja, just nu delar vi med två systrar som är anställada av familjen som bor nere till höger (det är också familjen som är våra hyresvärdar). Systrarna flyttar dock ut på fredag så än så länge vet vi inte vem som kommer få äran att dela lägenheten med oss. En sak är klar, efter fredag är det vi som bestämmer här. Nummer ett att ändra på är temperaturen här inne. Det är kallt! ACn går för fulla muggar och just nu sitter vi nästintill påpälsade. Dyrt blir det ju med. Och den hyran vi har för att dela ett rum är hutlös som den är. Fast så är det här, dyrt. I caymanska mått är den till och med riktigt överkomlig.





image22




Nu måste vi tyvärr plåga med lite skrytbilder. Det är så otroligt vackert här! Att gå till den här stranden från där vi bor tar 5-10 min.




image23






Vi började med att fira våran första kväll med ett kvällsdopp i havet. Som ett perfekt tempererat badkar ungefär.






image20






image24




Så här såg det ut när vi hade plaskat klart i solnedgången. Sen beställde vi hem domino's pizza och kycklingvingar. En av oss älskar ju tydligen buffalo wings, och pizzan var man tvungen att beställa på köpet för att få det hemlevererat. Tja vi lider inte inte här direkt...

Men nu är semestern slut. Jobbet börjar i morgon. Det blir buss med andra locals (vi räknas ju som lokalbefolking nu!!) in till Georgetown och sedan promenad till jobbet. Känns lite nervöst faktiskt. Mål ska formuleras och teorier och kunskap ska dammas av. Frågan är om det finns nåt att damma av överhuvudtaget förresten. Fast mest är det spännande. Ska bli skönt att komma in i lite rutiner här ändå, och vi har massor att lära!

Förresten har vi fått mobilnummer här nu! Bara att trycka in ett sim-kort i mobilen så var allt klart. Vill man få tag på oss går vi att nå på följande nummer:

Julia 001-345-3224195
Kajsa 001-345-3212391





Bättre än att praktisera i Eslöv...

Den 20e bar det av, vi begav oss då äntligen iväg för fyra månaders (hård) praktik på Cayman. Resan dit gick bra, trots 12 timmars seg väntan på ett Heathrow som endast hade ett fik öppet hela natten och byggarbetare som borrade i allt de kom över. Inget vi rekommenderar stela kroppar att försöka få lite skönhetssömn på ett cafe... Vi kan dock tipsa alla våra vänner att det levereras gratis handmassage på Kastrups lufthavn. Som sanna studenter var detta givetvis ett erbjudande vi inte kunde tacka nej till. 
                                                                                                                                  

image11


image13


image12










Nåväl, resan gock sedan vidare, via Miami, till karibien. Vi möttes av 28 gradig värme och vår handledare, Anne. Anne hade gjort dagens gärning och pratat med ett vandrarhem innan vi anlände och sett till att där var plats till oss. Tur för oss!


















image8


                   image10

Efter en otroligt väl behövd natts sömn vaknade vi så upp i västindien... Helt overkligt! Som första hårda uppdrag på praktiken hade Anne sagt åt oss att inte stressa och "lära känna området" innan vi började praktiken så det var vi väl helt enkelt tvungna att göra... Suck... :) Vi tycker nog att bilderna säger det mesta...

image15


image7

image16

image17


Detta var den sista natten på detta stället, sedan ska vi få bo hos Anne tills vi hittar ett boende. Verkar minsann lite klurigt det där med tanke på att det knappt går några bussar överhuvudtaget på ön. En bil hade inte varit dumt... Väldigt vänligt att Anne att ta hand om oss men vi hoppas att vi inte behöver "snylta" på henne mer än absolut nödvändigt. Det svåra blir bara för oss att bestämma om vi vill traska flera kilometer varje gång vi vill ha föda eller om vi vill promenixa en bra bit till och från jobbet varje dag -  ja, och sen gäller det ju att någon vill ha oss boende också förståss... :)

Å här ska vi slita...

Ja, vi har fått tag på en kontaktperson på Cayman Islands Crisis Center, ett kriscenter för kvinnor, denna person har dock inte överröst oss med info om stället. Det enda vi därmed vet är det som står på hemsidan - och att vi ska klä oss "casual". Vad nu det EGENTLIGEN betyder...

Resten får vi väl lista ut under de fyra månader som vi ska vara där.

http://www.cicc.ky/

Hit ska vi...

När vi berättat vart vi ska åka är det ingen som vetat vart Cayman Islands ligger. För att underlätta för alla förvirrade själar ute i landet har vi därför placerat lite viktig info om landet, som t ex nationalsång och valspråk etc, på denna blogg. Om ni nu inte vill ta del av all denna nyttiga kunskap så vet ni nu iallafall vart ni ska leta om ni skulle sakna oss... 


                                                                             CAYMAN ISLANDS

image6


Caymanöarna, brittisk ögrupp och koloni i Karibiska havet i Västindien; 264 km2, 48 800 inv. (2006). C. består av tre öar: Grand Cayman, 290 km nordväst om Jamaica, Little Cayman och Cayman Brac. Huvudstad är George Town (31 200 inv., 2004) på Grand Cayman, där över 90 % av befolkningen bor.


image4


Grand Cayman och Cayman Brac är låglänta; på Cayman Brac reser sig kalkstensformationer upp till 43 m ö.h. Klippkuster skyddade av korallrev dominerar, men på Grand Cayman finns också en milslång sandstrand. Öarna har en rik trädvegetation. Mangroveträsk täcker 30 % av ytan. Klimatet är tropiskt och milt under hela året. Regnperioden varar från maj till oktober. Medelnederbörden är 1 575 mm per år.


Av befolkningen är 25 % européer, men majoriteten är av blandad europeisk och afrikansk härkomst. Officiellt språk är engelska, men även spanska används flitigt.


C. har många trädarter som utnyttjas kommersiellt, dels för sina frukters skull - mangofrukter, kokosnötter och banan, dels för att de ger ädelträ, såsom mahogny. Det finns ett rikt djurliv. Det enda infödda däggdjuret är guldhare. Det finns en stor mängd kräldjur, ödlor och sköldpaddor, bl.a. grön havssköldpadda. Sköldpaddorna är råvara till den industri vars produkter (livsmedel, bearbetningar av skalet, lädervaror) tillsammans med rep är C:s viktigaste exportvaror.


USA är den huvudsakliga handelspartnern. De främsta inkomstkällorna är turism, finansväsen och frimärken. Servicenäringarna dominerar sysselsättningen, medan jordbruket sysselsätter endast en mindre del av befolkningen. Levnadsstandard, medellivslängd och utbildningsnivå är i det närmaste jämförbara med i-länders.


Historia
C. upptäcktes av Columbus 1503 men togs inte i effektiv besittning förrän under sockerboomen i Karibien på 1700-talet. England fick överhögheten över öarna 1670, och de administrerades från Jamaica fram till 1959. År 1971 fick öarna en egen guvernör och året därpå en författning. En ändamålsenlig lagstiftning, införd vid slutet av 1960-talet, har gett öarna en särställning i den internationella finansvärlden.



image5


Nationalsång: "God save the queen".

Nationellt valspråk: "He hath founded it upon the seas."

2008-02-10 Källa Nationalencyklopedin

Nedräkning...

Så - nu är det inte många dagar kvar till avfärd. Den 20e kl 20.00 lämnar vi sverige för att sedan åka till England. 12 timmar senare - jo jo mensann vi ska börja vår resa med 12 timmar på Heathrow - flyger vi till Miami för att sedan ta sista rutten till Cayman Islands. Trevligt! Landar där ca 18.00 på kvällen (dvs 12.00 svensk tid - cayman är 6 timmar före).

Håller just nu på att leta boende - verkar lite knivigt men om vi inte hittar något ordentligt innan resan så får vi väl hitta något billigt hotell och bo på så länge. Annars hade ett tält på playan inte varit helt fel... :)

- Kajsa och Julia


RSS 2.0